Over Cyprus

Limassol 2017

 

Waar ligt Cyprus?

 

De Republiek Cyprus is gelegen op het gelijknamige eiland Cyprus in het oosten van de Middelandse Zee, ca. 70 km ten zuiden van Turkije en 105 km ten westen van Syrië. Cyprus behoort geografisch gezien tot Azië, maar om politieke en culturele redenen wordt het soms ook tot Europa gerekend. Cyprus is sinds 2004 lid van de Europases Unie.

In 1974 werd het noordelijk deel van het eiland bezet door Turkije, sinds 1983 noemt dit deel zich de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Het eiland is daarmee bestuurlijk in tweeën gedeeld, maar Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije erkend.

Cyprus het derde grootste eiland in de regio, met een oppervlakte van 9.251 vierkante kilometer (3.572 vierkante mijl).

De breedtegraad van Cyprus is 34 ° 33'-35 ° 34 'Noord, en de lengte ervan is 32 ° 16' - 34 ° 37 'East.

 

Demografie

Bevolking: 946.000 (eind 2013), waarvan

  • 72%: Grieks-Cyprioten (690.900)
  • 17,6%: Buitenlandse bewoners (167.100)
  • 9,6%: Turks-Cyprioten (91.000)

 

Vanaf eind 2013 is de bevolking van de belangrijkste steden van het eiland als volgt:

  • Lefkosia (Nicosia): 333.800 (Het niet door Turkije bezette gedeelte van Nicosia)
  • Lemesos (Limassol): 239.700
  • Larnaka (Larnaca): 145.900
  • Paphos (Paphos): 91.200
  • Ammochostos (Free Famagusta) landelijk gebied: 47.400

 

Overheid

Cyprus is een onafhankelijke soevereine republiek met een presidentieel overheidssysteem. De uitvoerende macht wordt uitgeoefend door de president van de republiek. Sind 28 februari 2013 is dat Nikos Anastasiadis.

 

Op 1 mei 2004 werd de Republiek Cyprus een volwaardig lid van de EU. Op 1 januari 2008 heeft de Republiek Cyprus de euro als officiële munteenheid ingevoerd, waarbij het Cyprus pond als rekeneenheid werd vervangen. Cyprus is ook lid van de Verenigde Naties, de Raad van Europa, het Gemenebest, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en vele andere internationale organisaties.

 

Wetgevende macht

De wetgevende instantie in de Republiek wordt uitgeoefend door het Huis van Vertegenwoordigers, bestaande uit 80 zetels, waarvan 56 voor Grieks-Cypriotische leden en 24 voor Turks-Cyprioten. De leden worden verkozen door middel van algemene verkiezingen voor vijf jaar.

 

Rechterlijke macht

De rechtspraak wordt uitgeoefend door de afzonderlijke en onafhankelijke rechterlijke macht van het eiland. In het kader van de Grondwet van 1960 en andere geldende wetgeving zijn de volgende gerechtelijke instellingen opgericht: het Hooggerechtshof van de Republiek, het Assize Court, District Courts, Militaire Hof, Industrial Disputes Court, Huurcontrole Courts en Family Courts. Het Hooggerechtshof is de laatste appèlhof in de Republiek en de uiteindelijke rechter in zaken van grondwettelijk en bestuursrecht.

 

Klimaat

Cyprus heeft een intens mediterraan klimaat, met lange droge zomers van midden mei tot half oktober en zachte winters van december tot februari, die gescheiden zijn door de korte herfst- en lente seizoenen. De zomer is een seizoen van hoge temperaturen met wolkenloze lucht, maar de zeebries creëert een aangename sfeer in de kustgebieden. Geïsoleerde onweersbuien zijn mogelijk in de vroege namiddagen vooral in de bergen.

De winters zijn mild met regen en sneeuw op Troodos Mountains (meestal vanaf Kerstmis). Het eiland heeft overvloedige zonneschijn en zelfs in december en januari is er gemiddeld zes uur heldere zonneschijn per dag, terwijl gedurende de zes 'zomermaanden' er gemiddeld 11,5 uur heldere zonneschijn per dag is.

 

Temperaturen en Weersomstandigheden

De dagelijkse temperaturen in de warmste maanden juli en augustus variëren tussen 30 ° C aan zee en 24 ° C in het Troodos-gebergte. De gemiddelde maximumtemperatuur voor deze twee maanden varieert tussen 38 ° C en 27 ° C. Januari is de koelste maand de met een indicatieve dagelijkse temperatuur van 10 ° C aan zee en 3 ° C op de hogere delen van het Troodosgebergte. De gemiddelde minimumtemperaturen zijn 5 ° C en 0 ° C.

 

Zeewater temperaturen

De temperatuur in de zee is van juni tot november boven 22 ° C, en stijgt tot 27 ° C in augustus. Zelfs tijdens de drie koelste maanden van januari tot maart is de gemiddelde zee temperatuur een aanvaardbaar 16 ° of 17 ° C. Bij de kust is de temperatuur van het zeewater op drie of vier meter diepte gelijk aan die van de open zee, variërend van 15 ° tot 17 ° C in februari en van 23 ° tot 28 ° C in augustus. Er zijn geen significante dagelijkse schommelingen in zeewatertemperaturen behalve in zeer ondiepe wateren die minder dan 1 meter diep zijn.

 

Luchtvochtigheid

Gedurende de dagen in de winter - en 's nachts door het jaar - varieert de luchtvochtigheid van gemiddeld tot licht laag (65% - 95%). In de zomer is het erg laag in de middag, variërend van 15% tot 30%. Mist is zeldzaam en komt meestal vroeg in de ochtend voor.

 

Wind

De wind over het eiland is variabel in richting en kracht, afhankelijk van de hoogte van het land en de lokale temperaturen.

 

Natuur

Gezegend met het beste palet van natuurschoonheid ontplooit het landschap van Cyprus zich over glinsterende kusten, bergen en geurige en ruige bossen. Van de warme kusten tot de ongerepte en koele oase van het Troodos gebergte zullen natuurliefhebbers, fotografen en ontdekkingsreizigers allemaal schuwe dieren en zeldzame planten ontdekken die onder watervallen, baaien, bossen, kronkelige paden en afgelegen stranden te vinden zijn. Omdat het eiland op het migratie pad tussen Europa, Azië en Afrika ligt, is Cyprus een vogelaarsdroom, met flamingo's die zich op de zoutmeren bevinden en veel andere belangrijke soorten die op Cyprus nesten. Diep in de bossen loopt het nationale dier - de Mouflon – vrij rond. Een glimp opvangen van dit schuchterewilde schaap is een echte traktatie voor zowel lokale als niet lokale bezoekers.

 

 

 

2017 - Copyright CyprusChamber.EU - All Rights Reserved. No distribution allowed.